Mi Kondre

cropped-My-Surname-Logo-def3.png

Basisgegevens

   Officiële landstaal Nederlands
   Hoofdstad Paramaribo
   Oppervlakte 163.820 km²
   Inwoners 534.541 (2012)
   Munteenheid Surinaamse dollar (SRD)
   Tijdsverschil -4 uur
   Web | Code | Tel. .sr | SUR | +597

 

Suriname ligt in de tropen. De temperatuur is hier gemiddeld tussen de 23 graden en de 32 graden. De koelste tijd van de dag is zes uur ’s morgens ( 23 graden celsius ) en de warmste tijd is tussen 12.00 uur en 14.00 uur ( 32 graden celsius ). Daarna koelt het weer geleidelijk af. Zes uur ’s avonds is het ongeveer 26 graden.

September is het in Suriname gemiddeld 2 graden warmer dan de rest van het jaar en het koelst is het in de maanden van februari tot en met April. De noord oost passaat wind zorgt dan voor afkoeling in het kustgebied ( Paramaribo, Nw Nickerie enz. ) De temperatuur ligt dan tussen de 21 graden en de 29 graden.

Door de hoge gemiddelde luchtvochtigheid, ( overdag 80% en ’s nachts 95% ) en de wind die voor veel afkoeling zorgt, voelt het minder warm aan, dan bijvoorbeeld in Nederland bij een zelfde temperatuur.

In het binnenland van Suriname ligt de minumum temperatuur lager. Aan de zuidgrens met Brazilie is de temperatuur om zes uur ’s ochtends ongeveer 11 graden.

Seizoenen

Kleine regentijd van begin December tot begin Februari.
Kleine droge tijd begin Februari tot eind April.
Grote regentijd eind April tot half Augustus.
Grote droge tijd half Augustus tot begin December.

Vochtigheid

De gemiddelde luchtvochtigheid is 80 %, ’s nacht zelfs rond de 95 %. Zo kan het gebeuren dat als u uw kleding of schoenen ’s nachts buiten laat , deze de volgende morgen kletsnat zijn van de dauw. Gaat u voor langere tijd naar het binnenland dan kunt u de droge kleding en schoenen het best inpakken in gesloten ( vanwege ongedierte ) plastic zakken.

Regen

In Suriname kan het stortregenen. Werkelijk met bakken tegelijk. Daar helpt een regenjas en paraplu maar weinig tegen. ( een regenpak, bestaande uit jas en regenbroek is weinig praktisch, omdat u vanwege de warmte dan weer snel nat bent van het zweet )298

Een voordeel is dat je de regen vaak “hoort of ziet” aankomen en dat het bijna altijd maar van korte duur is. Als je wordt overvallen door de regen, zoek dan net als ieder ander, snel een schuilplaats, want binnen enkele seconden ben je doorweekt.

De neerslag is gemiddeld 2200 mm per jaar.

Toerisme in Suriname is volop in ontwikkeling. Er zijn nu speciale opleidingen op het gebied van toerisme.

Suriname wordt ook steeds bewuster van onze eigen verantwoording van het behoud en onderhoud van eigen natuurschoon. Het ongerepte regenwoud van Suriname dat grote onafgebroken delen van het landoppervlak beslaat is nog vrijwel onbewoond. Er komen in Suriname nog bomen, dieren en plantensoorten voor, die nog niet ontdekt zijn.

Suriname heeft sinds 1985 10 districten:

1    Brokopondo
2    Commewijne
3    Coronie
4    Marowijne
5    Nickerie
6    Para
7    Paramaribo
8    Saramacca
9    Sipaliwini
10  Wanica

Ieder district is op zijn beurt weer onderverdeeld in ressorten, met aan het hoofd een districtscommissaris. Elk district heeft zijn eigen bezienswaardigheden.

Staatsbestel

Suriname is een democratische republiek met een president als hoofd van de staat. Het hoogste politieke orgaan is De Nationale Assemblée. Zij telt 51 vertegenwoordigers  van het volk.

Bevolking

Suriname telt ruim 500.000 inwoners met voorouders uit alle hoeken van de wereld. De oudste bevolkingsgroep zijn de Indianen, zelf noemen zij zich liever “inheemsen”. Vanaf 1650 haalden de koloniale regeerders slaven uit Afrika naar Suriname. Hun nakomelingen worden vandaag de dag aangeduid als Afro Amerikanen of Creolen. Afstammelingen van de slaven die tijdens de slavernij wegvluchtten van de plantages, zijn de Marrons. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 kwamen contractarbeiders uit India, Indonesië en China naar Suriname om er te werken op de plantages. Ook Joden en Libanezen kwamen er om zich te vestigen. Na de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975, trokken Haïtianen, Brazilianen en Guyanezen naar hier om hun geluk te beproeven. Elke bevolkingsgroep spreekt nog zijn eigen taal. In de grootste stad tevens de hoofdstad Paramaribo, woont en werkt 55% van de totale bevolking.

Taal

De officiele taal is Nederlands, vanwege de Nederlandse koloniale periode. Suriname kent nog 20 ander talen.  De omgangstaal, ook voor nederlands sprekenden, is Sranang Tongo met woorden van Afrikaanse, Engelse, Portugese en Nederlandse oorsprong. De eerste woorden die men leert bij een bezoek aan Suriname is dan ook “Fa waka” (Sranang Tongo voor “Hoe gaat het”). De verschillende groepen gebruiken hun eigen moeder taal om binnen hun eigen groep te communiceren. Verder spreken en verstaan de meeste inwoners ook Engels.

Munteenheid

De munteenheid van Suriname is de Surinaamse Dollar, afgekort SRD. De omwissel koers voor USD 1 = SRD 3.25. Vreemde valuta kunnen veilig gewisseld worden bij de handelsbanken en cambio’s.